Vörös

  • László
  • Fotós
  • Esküvői Fotózás

KÉRDÉSEK és VÁLASZOK

Esküvői Fotós FAQ – Gyakori kérdések amit érdemes elolvasni az esküvői fotós választása előtt.

Esküvőre készülők, fotósok gyakran jutnak ugyanazokra a kérdésekre, lehet benned is felmerült pár közülük.

Hány fotót exponálsz/dolgozol ki/adsz át?

2-3000 nyers RAW fotót, exponálok az esküvő napján, mert így tudom garantálni, hogy elkapom azt a pillanatot ami adott esemény egyik legfontosabb része. Ilyen például amikor a vőlegény előszőr látja meg a menyasszonyt és meghatódik a csodálatos látványtól. Ez a mennyiség a sokszorosa a megszokottnak, 1000-1500 képig bezárólag fotózik az esküvői fotósok nagy többsége.

A következő másfél nap ezt a két-három ezer fotót nézem át háromszor, hogy eljussak a csomagban foglalt 500 vagy 1000 leválogatott képig, ami a hatalmas képanyagnak köszönhetően változatos és eredeti fotókkal ad képet az eseményekről.

A következő két nap, minden egyes leválogatott fotót manuálisan szín és kontraszt korrigálok, különböző effektekkel színesítek (blur, ff, vignette, színezés, etc.), mert így minden fotó külön-külön is megállja a helyét. Ez az a lépés, ami kiemeli a fotót a sorból és karaktert ad neki.

Mikor érdemes lefoglalni az esküvői dátumunkat?

Ha biztonsággal szeretnél esküvői fotós -t választani, érdemes egy teljes évvel előre gondolkodni, mert december környékére elfogynak a nyár legjobb hónapjainak dátumai, esetemben júliusból csak egy szombat (9), az augusztusból kettő maradt (13,27) szabadon január közepére. Ha az esküvőd nem szombatra esik vagy nem a június-szeptember hónapokban tartod meredeken nő az esélye, hogy én lehetek az esküvői fotós a nagy napotokon, valamint jelentős árkedvezményekkel is szolgálhatok.

Milyen kamerákkal/objektívekkel/számítógépekkel/ dolgozol? Saját stúdiódban fényképezel?

Felső kategóriás Nikon/Windows rendszerekkel dolgozok, 2 fényképező váz, objektívvel dolgozom, 3-4 millió forint értékben. Tehát minden technikai eszközből legalább kettő van, az egyik lényeges dolog miatt: ha netán elromlik például a fényképező gép legyen mit elővenni egy olyan megismételhetelen pillanatban mint például a gyűrű húzás. Egyre többször látok olyan “esküvő fotósokat” akik kis retiküllel járnak amiben egy fényképező gép van meg maximum 2 objektív. Nem szeretnék a helyükben lenni amikor az egy szem gépük “éles helyzetben”, esküvőnél felmondja a szolgálatot, ez is tükrözi azt, hogy az esküvői fotózás egy felelősség teljes munka/szakma.

Eddig nem sikerült még döntenünk kedvesemmel. Elég sok fotóstól kértünk árajánlatot, és bevallom, kicsit sokalltuk az általad adott árakat.

Egy esküvőt lefotózni rengetegféleképp lehet, valamelyik barátod a tükörreflexes fényképezőgépével is meg tudja csinálni kb. úgy, ahogy én híresebb Frank Sinatra dalokat el tudok énekelni. Innen egyre jobb képeket kapunk ha elkezdjük növelni a szakmai tudást, mögé teszünk pár évtizedes tapasztalatot és felső kategóriás kamerákat/objektíveket/stúdiót/számítógépparkot alkalmazunk. Ezeket persze hosszú években és tízmilliókban mérik.

Én személy szerint 12 éve élek fotózásból, azaz gyerekkorom óta minden időmet és energiámat a fotózásnak szentelem, azt fejlesztem. Az alkalmazott fényképészet számtalan területén dolgoztam az évek során Angliától kezdve Svájcig, rengeteg portré/ interior fotózás, útikönyv, címlap, reklámkatalógus élezte a látásom, ami talán a legfontosabb munkaeszköze az esküvői fotósnak. Ez a tapasztalat, szakmai tudás, és több milliós géppark is része az árnak..

.. de én lényegesen olcsóbban láttam egy jó fotóst a neten. Remek slideshow szimpatikus bemutatkozással fűszerezve. Lehet, hogy ő az emberem?

Lehet. De felhívom a figyelmed arra, hogy felhígult az esküvői fotós piac, rengeteg lelkes amatőr és félprofi fotós ragadja meg tavasszal öreg kameráját és kezd el 50-100 ezer forintért esküvőket fotózni pár év tágan vett szakmai tapasztalatra hivatkozva. Kérdés, hogy a gyenge felszereléssel és hézagos tudással mire megy egy éles helyzetben, amikor 12 órán keresztül kell hibátlanul dolgoznia a létező leglehetetlenebb és stresszesebb körülmények között. Ne tévesszen meg, ha egy fotósnak a weboldalán 50 jó kép pörög, esküvőnként két jó fotót bárki tud készíteni bármilyen félautomata kamerával. A kérdés az, hogy prezentál-e 10 elejétől-végéig esküvőt a portfóliójában 2-300 szuperjó fotóval? Ha mégsem ő az embered, egy életen át pocsék fotók lesznek a falaitokon, desktopodon, weboldaladon, esküvőkönyvedben.

Sokszor más is van az olcsó árajánlatok mögött, könnyen bele lehet futni kétszer akkora összegbe mint az eredetileg meg lett beszélve, hiszen plusz átadott fotókért, retusálásokért, papírképekért, nagy felbontású képekért szemérmetlen összegeket kérnek más üzleti modellel dolgozó esküvői fotósok. Ez persze utólag derül ki, akkor viszont nagyon tud fájni.

ÖSSZEGZEM AZ ÁLTALAM FELMERÜLT HIBÁKAT,HIÁNYOSSÁGOKAT MÁS FOTÓSNÁL:
-Nem valós esküvői képeket tesz fel, fizetett modellel, modellekkel készít esküvői fotósorozatot, a végeredmény általában szép lesz csak nem felel meg a valóságnak mivel egy esküvőn közel sincs rá annyi idő mint egy hivatásos modellel (aki szakmájából adódóan tudja a “pózokat”)

-Retusálás hiánya: Főleg a közeli képeken, portékon a bőr hibáit nem javítják ami nagyon rosszul néz ki.

-Egy esküvőről mindig csak egy képet tesz fel: Sajnos ezt ismert fotósoknál is látom, ez azért van mert az esküvő fotózás valamely részén nem jó, általában a lakodalmas részt “kerülik”

-Felszerelés hiánya: A profi esküvői fotózáshoz szükséges legalább két fényképező gép váz és legalább 4 objektív,ha ez nincs meg bármilyen technikai probléma felléphet és akkor lemarad például a gyűrűhúzás.

Kértünk igen sok helyről ajánlott fotóstól is ajánlatot, de az ő áraikat is sokalltuk kicsit. Készületlenül értek minket ezek az árak, nem gondoltuk volna, hogy ma ennyibe kerül egy minőségi fotós.

Ha ma Magyarországon valaki professzionális esküvői fotós szolgáltatást akar magas színvonalon nyújtani és kevesebbért dolgozik, az valahol vagy titeket, vagy önmagát átveri. Egy profi fotósnál a szoftverek, számítógépek, stúdió felszerelések, kamerák, objektívek hatalmas kiadással járnak és nem igazán lehet belőle semmit kihagyni minőségromlás nélkül. Mindezeket meg kell venni és fenn kell tartani – ezek is szerves részét képezik a profi esküvői fotós árainak. Természetesen a profi (értsd: ebből/ennek él) fotós nem tud árversenyre kelni egy átlag fotóssal aki két obival és egy ötéves kamerával dolgozik, esténként pedig másodállásban retusálgatja a fotókat. Biztosítalak, ő se veszi fel velünk a versenyt egyéb kategóriákban. A profi fotósoknak ára van, mert rengeteg munka és befektetett pénz van a háttérben és mert azt a karaktert és minőséget fogja nyújtani, amit elvársz tőle.

Szerintem érdemes rangsorolni, hogy mi a fontos számotokra és mi nem. Ha vizuális típus vagy, szereted a szép bekeretezett művészi képeket a falaidon, sokat mond neked egy fotó, el tudsz mélyedni benne és örömmel mutogatod másoknak, akkor érdemes pénzt/energiát fektetned az esküvői fotókba. Van akinek a party sokkal fontosabb, vagy a dressz, vagy az ékszer. Ez alapján sikerült eldöntenem például, hogy a gyűrű valóban tízszer annyit ér nekem, mint a videó (lehet, nincs is szükségetek videósra – ez egy csapással mindkettőnk problémáját megoldja.. ).

Miért tartod az esküvői fotókat és magát az esküvői fotós személyét olyan fontosnak?

Külföldön az esküvőszervezők szerint a fotós az első akit be kell szerezni, mert egy hónappal az esküvő után az egész nap csak egy gyorsan távolodó emlék lesz, a torta, a díszítés, a helyszín, a zenészek mind a múltba vesznének a remekül komponált fotói nélkül.

A fotós szerintem nagyon fontos idehaza és külföldön egyaránt. Meghatározza a nap lefolyását állandó jelenlétével, kitörölhetetlenül része lesz az esküvőtöknek. Innen még meghatározóbb szerepet kap, mert rögzíti az esküvőtöket, majd a fotózott anyag 80%-át kitörölve prezentálja nektek azt, amit ő jónak talált. Mindezt a saját stílusa/tehetsége/igényszintje szerint. Ezért fontos a fotós személye, hiszen te valójában az ő élményeit és vízióit fogod visszanézni az esküvőtökről.

A fotók? Öt év múlva már páratlan értéke lesz a fotóknak. 20-30 év múlva, amikor az unokáidnak mutatod meg mekkora elképesztő lagzid volt, addigra felbecsülhetetlen értékük lesz az esküvői fotóidnak. Ezt onnan tudom, hogy már közel 20 éve fotózom, láttam mennyit érnek évtizedek múlva a gyönyörű emlékek és nagy örömömre szolgál ilyen fontos szolgáltatást nyújtani. Az esküvői fotók valószínűleg életed leghosszabb távú befektetései lesznek, generációk fogják a digitálisan rögzített, sohasem fakuló képeket nézegetni, az esküvői albumotok csodálni.

Árajánlatot szeretnék tőled kérni, mit írjak meg ?
-neved
-esküvőtök időpontját
-hogyan találtatok rám
(szívesen várom külföldi esküvő fotózás felkéréseket is)
esküvői fotós
esküvői fotózás

Ha nem válaszolok az esküvői árajánlatkérésetekre akkor valahol elakadt a kérésetek, kérlek ez esetben hívjatok fel a 06209255-777 számon.

Köszönöm !